Bíbor Fotólabor

5 biztos tipp a vászonfotó készítéshez

2020.12.10.

5 biztos tipp a vászonfotó készítéshez

Megmutatjuk neked mire kell figyelni, ha vászonfotót szeretnél készíttetni.
Milyen méretet érdemes választani, és mire kell figyelni, ha igazán szép vászonfotót szeretnél az otthonodba!

1. A felbontás még nem minden!

Rögtön egy nagy félreértéssel kezdünk: Egy fotó minőségét nem csak a felbontása határozza meg!

A felbontás mellett fontos,

  • hogy ne legyen zajos (szemcsés) a kép,
  • ne legyen életlen,
  • ne legyen bemozdult,

mert ezek nagyon ronthatják a vászonfotó minőségét.

Fontos! Amikor behozod hozzánk a képet, mi ellenőrizzük neked!

2. Éles legyen!

Ha egy fotó kis méretben életlen, akkor nagy méretben is ugyanolyan életlen lesz! Az egy tévhit, hogy a nagyobb képet távolabbról nézzük és ezért élesebbnek fog látszódni! Az életlen vagy bemozdult kép nagy méretben is életlen, bemozdult lesz.

Ugyanez igaz a zajos, szemcsés képekre is. Ha egy fotó kicsi méretben vagy a fényképezőgépeden/telefonodon szemcsés, akkor nagy méretben vászonfotónak elkészítve is az lesz.

3. Mi fog látszódni a vászonfotón?

Kettő buktatója is lehet ennek a pontnak:

- Az egyik a képarány. A megrendelt vászonfotó méretének és a kiválasztott fotó méretének, pontosabban oldalarányának meg kell egyeznie. Egy négyzetes oldalarányú képből nem lehet téglalap formájú vászonfotót készíteni, csak akkor ha levágunk a kép egyik oldalából!

A másik dolog a "lehajtás". Mit is jelent ez? A vászonfotók úgy készülnek, hogy a vakráma szélén minden oldalt le van hajtva a kép. Ezért itt arra érdemes ügyelnünk, hogy olyan képet válasszunk, amin van egy "kis felesleg",egy kis plusz rész (hivatalosan ezt kifutónak hívjuk) aminél nem baj ha lehajtásra kerül.

Arra is van megoldás, ha nem szeretnéd, hogy a képed bármely részét lehajtsuk. Ebben az esetben megtükrözzük a kép széleit, így biztos, hogy minden látszódni fog a képedből a vászonfotón!

4. Egyedi képméretek!

Az előző bekezdésben említett négyzetes fotóból is tudunk vászonképet készíteni! A szabvány méretek mellett négyzetes vakrámákat is tartunk készleten, hogy ugyanolyan gyorsan tudjuk elkészíteni, mint a hagyományos méreteket.

Nem szabvány méretű fotód van? Készítünk hozzá egyedi méretű vakrámát! Legyen az panorámafotó, vagy teljesen egyedi méret!

5. Fontos az ellenőrzés!

- Üzletünkben (Miskolcon a Centrum Áruházban találsz minket) megnézheted milyen anyagra/vászonra készülnek a vászonképek.

- Amikor behozod hozzánk a képet, mi leellenőrizzük neked!

A felbontást, az élességet, a képméretet. Ha találunk valamit, ami a minőséget ronthatja, akkor az ne utólag derüljön ki!

- Ha kéred azt is megmutatjuk, hogy mekkora rész lesz lehajtva a képből a vakrámára feszítésnél.

- Ha nem sikerül eldönteni, melyik képed is lenne igazán jó egy vászonfotóhoz, akkor válaszd ki a kedvenc fotóidat, hozd el hozzánk és mi megnézzük, segítünk eldönteni melyik a legalkalmasabb a gyártásra. Hiszen nekünk is fontos a minőség!

A választható pontos képméretekről
ide kattintva tájékozódhatsz.

vissza