Bíbor Fotólabor

VHS kazetták ellensége: A penész!

2020.02.27.

VHS kazetták ellensége: A penész!

Ne hagyd, hogy tönkre menjenek az emlékeid!
Tárold megfelelő helyen a videó kazettáid, vagy ha már útban vannak és szeretnéd száműzni a garázsba őket, akkor tudnod kell, hogy a komoly veszélynek teszed ki őket:

Egy fűtetlen garázsban, szellőzés nélkül (néha párás levegővel) ideális körülményeket teremtünk a penésznek. A penésznek, ami a szalagokat könnyen megtámadhatja és tönkre is teheti.

Ha már megjelent a penész a szalagon:

A penész először csak a szalag szélein jelenik meg (Itt még nagyobb eséllyel tudjuk megmenteni!). Később, az idő múlásával a zárt kazettában a szalag felületére is átterjed. 

Ha már nagyon penészes a szalag:

Innentől kezdve egyre nehezebb a dolgunk. Ugyanis a szalag összetapadhat a penésztől, ami akár folyamatos szakadáshoz is vezethet. A VHS kazettáknál vékonyabb kazettáknál ahol a szalag is vékonyabb (például video8-as szalagoknál), a szakadás veszély még fokozottabb. Ezeknél egy penészes szalag állandó szakadáshoz vezethet, ami egyenlő a teljes tönkremenetellel.

- Ha még jó állapotú a kazettád, akkor könnyen, minden gond nélkül tudjuk digitalizálni a szalagokat.

- Ha már megjelent rajta egy-két penészfolt, akkor ne habozz sokáig! Hozd el hozzánk mihamarabb és nagy eséllyel küzdünk meg a penésszel és mentjük meg a felvételeid!

- Ha már nagyon penészes (mint a fentebbi képen) akkor sincs minden veszve. Hozd be hozzánk és mi megpróbáljuk a penészt eltávolítani és megmenteni a szalagot, majd ezt követően digitalizálni.

Hol találsz meg minket?

Miskolc, Centrum Áruház földszint (a fő bejárattól balra)

További információ a digitalizálásról:

  • Milyen kazettákat digitalizálunk?
  • Milyen formátunban?
  • Milyen határidővel?

Kattints ide

vissza